Gevangene wil onderzoek naar bewaarders die hem bewusteloos sloegen

Gevangenis vughtEen 35-jarige man uit Arnhem heeft het gerechtshof in Den Bosch gevraagd om een diepgaand onderzoek naar de mishandeling door twee bewaarders die hem bewusteloos sloegen in de gevangenis in Vught. Die mishandeling zou hebben plaatsgevonden op 23 november 2016 door twee medewerkers van de gevangenis in Vught. Het openbaar ministerie besloot eerder om de zaak te seponeren. Daar is de ex-gedetineerde het niet mee eens en die spreekt dan ook van een “doofpotaffaire”.Boeken algemeen

Op 23 januari van dit jaar deed de man aangifte van zware mishandeling door de twee gevangenbewaarders. De man uit Arnhem zat vast voor chantage en afpersing. Na een woordenwisseling tussen hem en de bewaarders kwam het tot een handgemeen in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum die onderdeel is van de gevangenis. Er zouden meerdere gedetineerden getuige geweest zijn van de mishandeling. De gevangenis en de bewuste bewaarders verklaren echter dat de Arnhemmer zelf voor een alarmsituatie zorgde door het personeel uit te schelden en te bedreigen met fysiek geweld. De bewaarders moesten hem daarop fixeren en als disciplinaire straf werd hij zes dagen in een isoleercel geplaatst.

De ex-gedetineerde zegt echter dat hij zonder gegronde reden tegen de grond is geslagen waarna hij volgend zijn advocaat enkele minuten gefixeerd en bewusteloos op de grond gelegen waarna hij zonder boeien is afgevoerd. De Arnhemmer zou bij die mishandeling verschillende verwondingen hebben opgelopen. Een wond aan zijn linkeroor, meerdere gekneusde ribben, een hersenschudding en wonden aan enkel en heup. Door de mishandeling kon hij een tijd lang niet werken na zijn vrijlating.

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak geseponeerd omdat op de camerabeelden niet duidelijk te zien zou zijn dat de bewaarders zich ook daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan mishandeling. Daarom wil justitie niet overgaan tot strafrechtelijke vervolging van de betrokken gevangenisbewaarders. Het gerechtshof zal nu naar de zaak kijken en als die beslist dat er toch tot vervolging overgegaan moet worden, dan zal het openbaar ministerie het onderzoek weer moeten openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: