Politie was in 1998 al op de hoogte van identiteit De Reus (Bende van Nijvel)

Een jeugdvriend van De Reus die actief was in de Bende van Nijvel heeft in 1998 al de naam van het bendelid doorgegeven aan de politie. Bijna twintig jaar is er niks met zijn informatie gedaan en dat is volgens de jeugdvriend niet alleen ongelofelijk, maar hij kan er ook met zijn hoofd niet bij dat er nooit serieus gekeken is naar zijn tip.

De Reus

In het carnavalsmilieu in Aalst leerde Van Damme de man kennen die later bekend kwam te staan als “De Reus”. Ze gingen vaak samen op stap en dan viel het op dat De Reus soms opmerkelijke uitspraken deed. “Er zou een staatsgreep moeten komen en de macht zou terug aan ons moeten zijn”, zo beweerde hij onder meer. “Hij was extreemrechts en was nogal militaristisch ingesteld”, getuigt Van Damme, “maar op die jonge leeftijd sta je daar niet bij stil.” Pas later trok Van Damme er conclusies uit.Boeken algemeen

Eind jaren tachtig begin Van Damme op te merken dat er mogelijke verbanden waren tussen De Reus en de Bende van Nijvel. De Reus paste helemaal in het plaatje en ook al was het contact tussen beide mannen toen al verwaterd, hij herkende zijn oude vriend van een compositiefoto die verspreid werd. Hij stelde gelijk de politie op de hoogte, maar die deden weinig met de tip. In plaats daarvan werd de man dagenlang gevolgd en voelde hij zich zeer geïntimideerd. Daarna besloot hij maar om te zwijgen tot hij dit jaar de broer van De Reus sprak die hem bevestigde wat hij zelf al jaren vermoedde. Van Damme nam daarop contact op met David van Steen en begon het balletje opnieuw te rollen met de huidige media-aandacht tot gevolg.

Er staat nog steeds een beloning open voor de gouden tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: