Tot 2,5 jaar cel voor gewelddadige plofkraak in Twello

plofkraakDrie mannen uit Amsterdam en Voorst zijn veroordeeld tot celstraffen van 26 to 30 maanden wegens een extreem gewelddadige plofkraak op een bankgebouw in het Gelderse Twello vorig jaar. Twee andere verdachten, uit Amstelveen en Voorst, werden dinsdag vrijgesproken door de rechtbank in Almelo wegens gebrek aan bewijs.Boeken algemeen

Om vier uur in de ochtend van maandag 23 september vorig jaar vloog de pui van een Rabobankfiliaal in Twello er met een enorme knal uit. Brokstukken kwamen tientallen meters verderop terecht, het hele dorp schrok op uit zijn slaap. Nog diezelfde ochtend werden de vijf verdachten opgepakt in de woning van een van hen in Voorst. Daar trof de politie ook de buit aan, zo’n 200.000 euro.

Het Openbaar Ministerie had bij de behandeling van de zaak vier weken geleden tegen vier van hen celstraffen van drie en vier jaar geëist. De rol van de vijfde verdachte was onduidelijk voor het OM. Volgens de rechters geldt dat dus voor nog een verdachte. De drie die nu schuldig zijn bevonden draaien ook op voor de kosten van de schade aan het bankgebouw, zo’n 167.000 euro.

Op camerabeelden was vastgelegd hoe de drie veroordeelden de plofkraak uitvoerden. Ook DNA-sporen wezen in hun richting. Alle verdachten ontkenden tijdens de zitting enige betrokkenheid. Twee van de drie waren eerder voor plofkraken veroordeeld.

De plofkraak in Twello was de eerste in ons land waarbij extreem zware explosieven werden gebruikt. Voorheen werden dergelijke kraken uitgevoerd met behulp van gas, maar midden vorig jaar troffen de banken maatregelen waardoor dat niet meer effectief was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: